| Porsesnaps lavet på porseplantens rakler! |
Af gode grunde besøger jeg nogle gange om året Sverige, som sammenlignet med Danmark, har en hel del flere og i rigt mål af diverse brugbare urter til fremstilling af bl. a. kryddersnapse. Efter at have læst om porsesnapsens lyksaligheder, som jeg godt nok kendte i forvejen, men kun, som nyder af dens smag ved diverse selskabelige lejligheder! Men hvorom alting er, som sagt så gjort, og ved at læse om porseplantens cyklus, til hvornår dens rakler udvikles, som begynder tidligt om foråret til og med maj måned, raklerne, som er plantens nyudsprungne skud, skal plukkes inden de åbner sig helt op. Og da jeg netop, som altid på dette tidspunkt, befinder mig på vort område i Sverige, kontaktede jeg min svenske nabo, som kunne berette om en af de utallige søer, som findes overalt og tæt på vores sommerhus, hvor omtalte porse findes. Og med ham som guide begav vi os af sted til omtalte sø, hvor vi fandt et større område med porse, hvorpå omtalte rakler hængte i massevis lige til med fingrene at trække af planten, som den på ingen måde tager skade af! Og med en pæn fyldt pose med de omtalte rakler forlod vi atter søen, som tillige med naturen og terrænet omkring sig, udgør et meget benyttet løbe- og konditionsmæssigt område.Hjemme i Danmark igen blev raklerne renset og tørret, derefter fratog jeg en pæn håndfuld, som blev puttet i en flaske, der svarer til at kunne påfyldes med indholdet af 70 cl. spiritus. Opskriften følger som nedenfor beskrevet!: Tag en pæn håndfuld rakler ca. 1 dl. og kom dem i ovennævnte flaske størrelse,
Fyld flasken el.- glasset op med klar brøndum snaps el.- vodka,
Skru låget på og lad den trække i 1 uge, (længere trækketid giver en stærkere essens)
Raklerne vil flyde ovenpå, men falder langsom til bunds,
Efter endt trækketid, sies raklerne fra gennem et kaffefilter! og hældes derefter på karaffel el. anden pænere flaske.-
Lad nu snapsen lagre mindst 1 måned inden den skal nydes, den bliver bedre jo længere tid der går!
Fornemmes smagen, at være for stærk, så prøv med en fortynding 1-3.
Porseplanten vokser ved søer, i hede, moser, og visse kyststeder.
Den findes bedst i Nord- og Vestjylland.

